петък, 17 септември 2010 г.

"Зрителна измама"

Последният носител на Купа „Стенли” през лятото бе принуден да се раздели с някой играчи, от което спечелиха отбори в НХЛ и дори Европа. Руският спортен сайт „Sports.ru” размишлява над перспективите на отбора в предстоящия сезон. Въпреки мненията на много специалисти и фенове, че отборът го чакат тежки времена, руският сайт пророкува на „ястребите” достатъчно светло бъдеще.
Носителят на Купа „Стенли” за сезон 2009 – 2010 го чакат тежки времена. Ръководството на клуба бе принудено да продаде някои от играчите от победния отбор и да ги замени с доста по-млади хокеисти с перспектива за близкото или не толкова близко бъдеще. Лидерите все пак бяха съхранени, след като с тях рано –рано бяха подписани дългогодишни договори. Това са капитанът Джонатан Тейвс, главният художник Патрик Кейн, „постоянният финалист” в последните години Мариан Хоса, носителят на „Норис Трофи” Дънкън Кийт, а също Брент Сийбрук, Патрик Шарп и Дейв Боланд, без които щеше да е трудно да си представим успеха на отбора на генералния мениджър Стан Бауман.
Сред напусналите трябва да се отбележат двамата вратари: сензационният финландски новобранец Анти Ниеми, който въпреки големите си финансови изисквания все пак си намери отбор (Сан Хосе Шаркс), и френския му колега Кристобал Юе, отправил се да играе в Швейцария под наем, заради големия си контракт, който не се вмества под тавана за заплати. В защита бяха съхранени всички освен Брент Сопъл. Опитен играч в защитен план и лидер на бригадата играеща в намален състав. Приносът му към миналогодишния триумф може да се подцени, но много ще е трудно да му се намери евтина и адекватна алтернатива.
Най-големи загуби Чикаго понесе в атаката си. Отиде си неподражаемият „черен ястреб” Дъстин Бафлин. Загубен бе младият, но вече опитен турнирен боец Ендрю Лед, а също и поливалентният Крис Верстиг – полезни, енергични, твърди и резултатни играчи. Клуба напусна и рутинираният център, играещ добре в отбранителен план, Джон Медън. При положение, че Блекхоукс не са от тимовете имащ голям запас от играчи в по-низките лиги, на пръв поглед изглежда, че заради напусналите хокеисти клубът ще се спусне надолу в стълбицата на претендентите за Купа „Стенли” през новия сезон.
Освен за близкото си бъдеще, което е неясно заради последствията от действията на бившия шеф Дейв Телън (когото кръстиха „човека - ад на тавана на заплатите”), мениджмънтът на клуба ще трябва да се притеснява и за дългосрочните планове. Такива като намирането на твърд номер едно на вратата, съхраняването на Брент Сийбрук и освобождаването на каквато и да била сума за маневри. Съгласете се, че не е лесно да изпратиш Юе в Швейцария с договор почти за $6 милиона на година само заради това да можеш да вземеш в отбора няколко млади момчета със заплати около 500 – 700 хиляди в година.
Остават въпроси и по договора на Брайън Кембъл, получаващ 7 милиона в година, и при положение, че не може да бъде разменян до 2016 година!!! От една страна това е прекалено много за играч от втората отбранителна двойка (добре че в първата го има Кийт), но за развитие на тима, за запазване на младите и перспективни играчи, свободни пари ще са много необходими съвсем скоро. От друга страна, без Кембъл, „ястребите” биха загубили част от скоростта си, маневреността си и вездесъщността си в защита, благодарение на които отборът на Джоел Кеневил не само добре се отбраняваше, но и организираше мигновени и резултатни атаки към вратата на противниците си. Както и да погледнем Брайън е важна част от чикагския отбор и навярно ще остане такъв в следващите две години, а след това... може да има локаут?
Песимистите могат да намерят още няколко причини за безпокойство. Хоса отново започва сезона с травма.Още една – две травми, а при голямото натоварване на лидерите такива ще са неизбежни, и половината състав ще се запълни с довчерашни ахаеловци (играчи от АХЛ – б.р.). Звездите в атаката Тейвс и Кейн са все още много млади и могат да попаднат в психологическа дупка подобно на Малкин, който преди една година спечели „Кон Смайт Трофи” и до голяма степен се провали в следващия сезон. Младите нападатели от третото и четвъртото звена на практика нямат необходимия турнирен опит, но за 82 мача са длъжни да се превърнат в новите ледовци, бъфлини и медени. Еднозначно на Боуман и неговия отбор им предстои сериозна проверка на издръжливост.
Но ние предлагаме на феновете на тима да отхвърлят страховете си и да гледат в бъдещето с увереност. Да, финансовите сложности ограничават Боуман по отношение на своеобразен следтриумфален махмурлук, но още сега в отбора вече се появи опитен голкипър в лицето на Турко, а в атака са привлечени най-изявените резерви Скиле, Бикел и Доуел, които са призвани да добавят повече крепкост и да отработват яко в отбрана. Талантливият швед Виктор Сталберг има всички шансове да разкрие потенциала си, играейки с Шарп и Хоса. Появилият се скоро Фернандо Пизани е готов да обезличи всеки класен нападател на противника. И всички са те са сложили подписите си под добре съгласувани икономични финансово контракти. За центове почти.
Главният треньор ще има маса време за да се занимава с любимото си дело – поиск на оптимални съчетания. Много младежи ще получат своите шансове да се появят пред хокейната общественост.
Е, пък да се притесняваме за вечно сериозния капитан Тейвс и неговия партньор Кейн е направо глупаво. И в редовния сезон ще поведат отбора напред, и в плейофите ще отработят подобавъщо. Опитните играчи са на място, вратар също има – Чикаго отново е силен и опасен.
Ръководството на отбора добре разбира, че пътят към още един трофей в това хилядолетие ще бъде не по-лек. Както показва примерът с Джереми Рьоник, който игра във финала за „Стенли” на четвъртата година от кариерата си в Чикаго, а така и не спечели трофея за цялата си 20-сет годишна кариера. Даже най-трезвият и обмислен подход и стратегия не могат да гарантират повторение на успеха от миналия сезон.
Купа „Стенли” – това е един от най-трудните за печелене трофеи в световен мащаб и в предстоящия сезон всички отново ще се убедим в това. Ще съумее ли Чикаго да да защити титлата си, задържайки основното ядро хокеисти, но разделяйки се с цяла редица изпълнители от втори план? Отговорът ще разберем след не малко време, но да ни радват с играта си шампионите ще започнат съвсем скоро.
(материалът е публикуван с кратко съкращение)

Няма коментари:

Публикуване на коментар