вторник, 14 септември 2010 г.

Футболният календар в Русия вече ще бъде по системата "есен - пролет"!

РФС (Руският Футболен Съюз) взе кардиналното решение да преструктурира системата на провеждане на вътрешните футболни първенства от "пролет - есен" , както бе досега, на "есен - пролет". По втората формула се излъчват шампионите на почти всички европейски страни.
Дали тази промяна ще повиши класата на руските клубове и ще им даде повече равнопоставеност в съревнованията в европейските клубни турнири ще покаже времето. Решението на изпълкома на РФС бе прието в понеделник 13.09.2010г. с 29 гласа "за", един "против" и един "въздържал се". Големите клубове в страната приеха промяната положително, но по-скромните финансово отбори от по-долните нива на руския футбол имат друго виждане. Новите срокове за провеждане на първенствата индиректно ще наложат реновиране на базите и стадионите. За пръв път новата формула на провеждане ще стартира от лятото на  2012 година. Предходният шампионат ще се проведе в три части - от зимата на 2011г. до пролетта на следващата, тоест сезонът ще е 1,5 години. Така ще се избегне голяма "дупка" във време без официални срещи. За да няма изоставащи с обновяването на спортните съоръжения региони и отбори от футбоната централа са открили фонд, който ще подпомага клубовете изпитващи финансов недостиг.
Личното ми мнение по въпроса е - одобрение! С всичките рискове от това, рано или късно, трябваше да стане тази промяна. Подготовката, игровата форма, календарът, трансферните периоди, всичко ще съвпада с тези на големите европейски тимове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар