понеделник, 11 октомври 2010 г.

НОВИТЕ ПРАВИЛА ВЪВ ВОЛЕЙБОЛА – ОНЕЗИ В ИТАЛИЯ БЯХА ЧЕРНОВАТА НА БЕЗУМИЯТА!


Годината вече е 2014-та и наред е поредното Световно първенство по волейбол. Този път то ще се състои в Екваториална Гвинея и регламентът за участниците в него е направен по много интересна схема. Организаторите от FIVB (Международната волейболна федерация) и домакините са се постарали с новите правила за провеждане да популяризират играта и да направят мачовете и победителите в тях още по-непредсказуеми. Пред вас са новата формула за провеждане, правилата за участие и разбира се участниците в шампионата на планетата.Регламентът за миналото Световно накара всички (без „селесао” и „скуадрата”разбира се) да се хванат за главите от лудата формула на турнира. Това обаче не бе най-безумният сценарий... Убедете се.

Започваме от България. За да избегнат срещата си с колос като България още преди започването на световното човек от щаба на домакините се обажда на свой родственик от балканската държавица, живеещ по някаква случайност в столичния квартал „Факултета”. Далечният роднина бива помолен да възпрепятства българските играчи по какъвто и да било начин и той го прави. С риск за живота си той открадва кабел (известен като жица) от главен електропровод и заради липсата на ток блокират всички системи в страната – телефонни, интернет, видеовръзки, та дори и пощенските клонове са извън строя. Гълъбите стачкуват над парламента. Освен, че в Слънчев бряг туристите пият топла бира и не могат да се изкъпят, националният тим на България по волейбол не получава официалните си документи за участие на Мондиала и така отпада от борбата за медалите още преди да я е започнала. И този път капитанът на тима (който и да е той по това време) хвърля преки обвинения, но не към съотборник, а към електроразпределителните дружества. Факт е обаче, че България не взима участие в Екваториална Гвинея.

Руснаците пък биват посрещнати на летището в столицата Малабо от домакините с оригинална водка и риба, но заради оригиналността на питието (досега са пили само лавандулов спирт или „Оригинальная Гаражная”) се натравят и изкарват първенството в местна болница.

Схемата е така устроена, че домакините започват участието си чак от... финала!

Гостоприемните иначе гвинейци отказват на китайците и японците да им бъдат сервирани съответно ориз и суши и така двете азиятски държави отказват да участват без нужните им провизии.

 Гениалната формула на турнира събира в една група (36-та поред по време на това п-во), наречена поради изчерпване на символите от алфавита „@” - тимове като Бразилия, Италия, Полша, Сърбия, САЩ и Франция, а кубинците остават без отбор, тъй като регламентът изрично забранява участието на лица под 16 годишна възраст с височина над 2,50 метра и бицепси над 75см. Напред от тази т.нар. „група на смърта, или срама може би, продължава класиралият се на последно място отбор. А на това място се оказва фаворитът на специалистите и постановчиците Бразилия, която успява да загуби всичките си срещи драматично, и то само с по 0:3.

Чехите са отстранени от турнира в джижение, защото са играли прекалено силно за очакванията към отбора им, а това е недопустимо.

Аржентинците сами се отказват, поради факта, че най-добрият изпълнител на световни първенства играещ с ръце Марадона вече не се състезава.

Германците не стигат до финала. Отборът им се срива от вътрешни скандали – турците в тима едвам стоят на краката си заради постите край Рамазана, полските потомци са помолени от бабите си да не играят за новата си родина, а африканските лица в бундестима се изпокарват помежду си кой да е първият чернокож капитан на волейболна Германия.

Така с тази ясна и справедлива, според организаторите и домакините, формула в решителния за титлата мач се срещат успелият да направи добре сметките си състав на Бразилия и домакините, които най-после се включват в надпреварата. Тук вече сметки няма, чудото не става и въпреки измъчения резултат 3:2 – Бразилия става номер едно за пореден път. И то не толкова заради по-добрата си игра срещу новото волей страшилище, а заради неумението да губи финали.

Световното завършва. Организаторите на Мондиала са доволни – всичко е добре, когато завършва добре, и за агнето, и за вълка. Но маститите босове обещават, че за другия планетарен шампионат ще бъдат още по-креативни и иновативни в съставянето на правилата за участие и провеждане на Световното първенство по волейбол. Аа да, и пак ще поставят всички в (не)равни условия.

До следващото Световно уважаеми читатели!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар