понеделник, 7 март 2011 г.

ГРАНДОВЕ ОТ СВОЯ ПЛЪТ И КРЪВ


 По волята на жребия за 1/8 – финалите в тазгодишното издание на турнира Лига Европа един срещу друг ще се изправят Аякс (Амстердам) и Спартак (Москва). Два титулувани и уважавани на Стария континент отбора. При тях обаче се откроява една закономерност – те са изградени от свои кадри. От играчи получили футболното си образование,  а и социално, в Детско-юношеските школи на тези тимове.

В света има само няколко футболни клуба, които могат да си позволят всеки и всичко. Техните имена са ясни, успехите им също са така неизмерими както средствата с които разполагат. В случая обаче със Спартак и Аякс успехите се постигат по по-различен начин. Любителите на футбола знаят какви играчи ражда школата от Амстердам. Холандците са показали, че задържат ли дадено свое поколение за по-дълго се качват на европейския трон. При московчани също има подобна линия на развитие, но разбира се не в такива победни измерения. След няколко години на терзания и лутане в търсене на своите корени (периода 2002 – 2006) спартаковци бавно започнаха да се връщат към идеята на този 89-годишен клуб. А тази идея е да създава и развива футболисти закърмени с идеята „Спартак”.

В мачовете реванш от 1/16 – финалите на втория по сила клубен турнир съответно срещу Базел в Москва и Андерлехт в Амстердам в стартовите състави и на двата гранда преобладаваха състезатели израстнали в ДЮШ на своите отбори (Макеев, Ананидзе, Шешуков, Дзюба и близнаците Комбарови за руския тим и Стекеленбург, Ван дер Вил, Алдервейрелд, Вертонген, Ериксен, Сим Де Йонг, Дейли Блинд и Ебезилио за амстердамци). На скамейките също седяха предимно възпитаници на двата интерната. Трябва да се уточни, че някои от тези „чистокръвни” играчи на двата клуба са дошли в школите на по-късен етап от юношеството си или пък след напускането на школата са дебютирали в други представителни отбори преди да се завърнат. Това обаче не променя факта, а той е че две от европейските футболни величини са плацдарм за продукта, който произвеждат. Таза възможност за изява на най-високо европейско ниво дава още по-голям стимул на младите надежди в двете академии да се развиват професионално.

Треньори на Аякс и Спартак в момента са Франк Де Бур и Валерий Карпин, които като много млади са направили първите си стъпки в големия футбол именно в споменатите отбори и знаят какво е да прохождаш в тях. Парите в днешно време значат много, но не значат всичко (примери колкото щеш). Да налагаш своите идеи и кадри обаче значи много. Означава риск, време, търпение и воля. Но успехите дошли след усилията на тези деца и младежи отраснали пред очите ти са много по-следки и ценни. По този начин и загубите, и триумфите са едно общо съпреживяване от всички – ръководители, футболисти и фенове. Междувременно детските, младежките и дублиращите им състави са сред челниците в своите първенства, но главното от това е, че от тях излизат попънения за мъжките формации.

Реалностите на днешния живот и бизнес, а футболът несъмнено е и такъв, са, че без помощ отвън не става. Но тя може да е умерена и само спомагателна за постигането на дадената цел без да се препречва пътя на родните таланти. Тук в България Аякс и Спартак не само трябва да са пример, а дори е нужно да се копират. Така, както е било преди години и когато не такива като Дембеле ставаха звезди тук, а такива като онези „четвъртите в Света” се превръщаха в звезди навън.

*17 от общо 25 картотекирани играчи за сезон 2010/2011 в Аякс са от или преминали през школата на тима
*12 от 27 картотекирани футболисти са били част от школата на Спартак
ЛИГА ЕВРОПА: 1/8-на финал (първи мач)
10.03.2011г - Стадион „Амстердам Арина”, 20.05ч (бълг.време)
Аякс (Амстердам) – Спартак (Москва)


                            

Няма коментари:

Публикуване на коментар